Szkoła Podstawowa im. Emilii Plater w Platerówce

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 389231
    • Do końca roku: 226 dni
    • Do wakacji: 33 dni
  • Kalendarium

    Niedziela, 2024-05-19

    Imieniny: Celestyny, Iwony

Jadłospis

JADŁOSPIS 13.05.2024-17.05.2024

 

PONIEDZIAŁEK

rosół z makaronem 200ml

(składniki i alergeny: korpusy drobiowe 50g,włoszczyzna 80g- seler, przyprawy*,makaron 30g- gluten,jaja)

pieczona pałka z kurczaka 100g

(podudzie z kurczaka,przyprawy*)

ziemniaki 150g

surówka wegańska z zielonym ogórkiem 80g

kompot z owoców mieszanych 200ml

(składniki:owoce mrożone50g jabłko,śliwka,porzeczka czarna,porzeczka czerwona,truskawka wiśnia,cukier 5g)

PODWIECZOREK

jabłko 1szt/120g

 

WTOREK

zupa z soczewicą i ziemniakami 200ml

(składniki i alergeny: korpusy drobiowe 50g,włoszczyzna 75g-seler,ziemniaki 30g,koper 5g,soczewica zielona 30g,przyprawy*)

makaron w sosie serowym z brokułami 250g

(składniki i alergeny:makaron150g-jaja,gluten,sos:ser topiony10g,śmietana 30 % 10g-laktoza,mąka pszenna5g,cebula5g,brokuła 80g, przyprawy*)

kompot z owoców mieszanych 200ml

(składniki:owoce mrożone 50g jabłko,śliwka,porzeczka czarna,porzeczka czerwona,truskawka wiśnia,cukier 5g)

PODWIECZOREK

mus jabłkowo-bananowy 100g

(składniki:przecier jabłkowy,przecier bananowy,sok jabłkowy)

 

ŚRODA

barszcz ukraiński z ziemniakami 200ml

(składniki i alergeny: korpusy drobiowe 50g,włoszczyzna 70g- marchew,seler,kapusta20g,fasola biała20g,ziemniaki 50g,maka pszenna-gluten 5g,śmietana 18% 5gprzyprawy*)

potrawka z kurczaka z warzywami 250g

(składniki i alergeny: filet z kurczaka 80g,marchewka 25g,groszek 25g, fasolka szparagowa 20g,śmietana 18% 10g,mąka pszenna 3g, przyprawy*)

ryż 150g

kompot z owoców mieszanych 200ml

(składniki:owoce mrożone50g jabłko,śliwka,porzeczka czarna,porzeczka czerwona,truskawka wiśnia,cukier 5g)

PODWIECZOREK

drożdżówka z kruszonką  i śliwka 80g

(składniki i alergeny: mąka pszenna-gluten,woda,środek do przetwarzania mąki,enzymy,cukier,drożdże ,sól,mleko-laktoza,jaja,śliwka 80g

 

CZWARTEK

żurek z jajkiem i ziemniakami 200ml

(składniki i alergeny:wędzonka wieprzowa 10g, włoszczyzna 50g-seler, śmietana 18% 10g-,jajko,ziemniaki 50g, mąka pszenna 5g,przyprawy*)

pulpety w sosie pieczarkowym 150g

(składniki i alergeny:łopatka wieprzowa 80g,bułka pszenna 20g, jaja,cebula 3g,sos:włoszczyzna-seler 10g mąka pszenna 5g, pieczarka 20g, przyprawy*)

kasza pęczak 150g

buraczki 70g

(składniki:buraki czerwone65g,cebula5g,cukier2g,olej rzepakowy,5g,sól,ocet 10%)

kompot z owoców mieszanych 200ml

(składniki:owoce mrożone50g jabłko,śliwka,porzeczka czarna,porzeczka czerwona,truskawka wiśnia,cukier 5g)

PODWIECZOREK

owoce z jogurtem naturalnym i orzechami 120g

(składniki i alergeny: gruszka,brzoskwinia ,banan 80g,jogurt naturalny 30g,orzechy włoskie 10g)

 

PIĄTEK

zupa gołąbkowa z ryżem 200ml

(składniki i alergeny: łopatka wieprzowa 15g,kapusta słodka 15g,cebula 5g,marchewka 10g,pomidory 10g,koncentrat pomidorowy 5g,ryż 30g,olej rzepakowy 5g,przyprawy)

kluski na parze z sosem jogurtowo-truskawkowym 3 szt

(składniki i alergeny: mąka pszenna,cukier,olej rzepakowy ,drożdże,mleko,sól,sos: truskawki 80g 50g,cukier 5g,jogurt naturalnym 100g )

kompot z owoców mieszanych 200ml

(składniki:owoce mrożone50g jabłko,śliwka,porzeczka czarna,porzeczka czerwona,truskawka wiśnia,cukier 5g)

PODWIECZOREK

banan 1szt /100g